• Jarná súťaž

          • Jarná súťaž "Kvety a stromy" v ŠKD sa konala v pondelok poobede 25.3.2024. Žiaci si medzi sebou zmerali sily. Prváčikovia súťažili po 1x no nedali sa zahanbiť. Víťazi boli odmenení a deti sa opäť niečo nové naučili.

          • "Gastronómia" na hodine pracovného vyučovania

          • Žiaci 3.B sa počas dvoch hodín na pracovnom vyučovaní vyšantili a tvorili gastronomické pochutiny. Na jednej hodine robili jednohubky a na ďalšej zmrzlinové poháre. Deťom sa hodiny páčili, pochutnali si na jednohubkách aj na zmrzlinovom pohári.

          • Divadlo - "O vlkovi, ktorý vypadol z knižky"

          • Vo štvrtok 21.3.2023 sa žiaci 3. a 4. ročníkov vybrali s pani učiteľkami do bašty na divadelné predstavenie. Názov predstavenia bol  "O vlkovi, ktorý vypadol z knižky" - rozprávka so živou hudbou a o túžbe niekam patriť. Stratený vĺčik blúdil pomedzi riadky knižky, zatúlal sa do divočiny, aj do praveku k dinosaurom, zaklopal na dvere k siedmym kozliatkam. Po predstavení bol pre deti pripravený workshop s názvom Divadelná abeceda. Deti sa mohli dozvedieť čo je filter, buletin, čomu sa venuje dramaturg, režisérka. Po workshope sme sa ešte odfotili spoločne s hercami . Po predstavení sme sa prešli hradbami, pani učiteľka Danka nám porozprávala niečo  z histórie mesta, zašli sme aj do baziliky sv. Egídia, kde sme sa pomodlili a vrátili sa plní zážitkov späť do školy. 

          • Školský zbor v Stropkove

          • Na sviatok sv. Jozefa sme na pozvanie cirkevnej školy sv. Petra a Pavla v Stropkove prišli svojim spevom obohatiť školskú sv. omšu, ktorú táto škola slávi v Kláštornom kostole Najsvätejšie trojice. Po jej skončení nás pani riaditeľka pozvala do školy, kde na nás už čakali chutné raňajky. Navštívili sme kostol Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi – dnes Sanktuárium (diecézna svätyňa), kostolnú vežu, ktorou nás sprevádzala sprievodkyňa, so zaujímavými historickými udalosťami. A naša prehliadka bola ukončená v miestnom múzeu, kde nám jeho kurátorka predstavila výstavné exponáty. Po pekných a zaujímavých prehliadkach sme sa opäť vrátili do cirkevnej školy, kde na nás čakal obed. Pred odchodom sme si prezreli aj priestory školy. Chceme sa veľmi pekne poďakovať za milé prijatie a pekne strávený sviatočný deň. Nech nás ochraňujú naši školskí patróni sv. Peter a Pavol a bl. Zefyrín a prihovárajú sa za nás u nebeského Otca.

          • Hviezdoslavov Kubín 2024

          • Dňa 20.marca 2024, sa žiaci našej školy zúčastnili   recitačnej súťaže , Hviezdoslavov Kubín. Predstavilo sa  spolu 22 žiakov, ktorí sa snažili predviesť svoje recitačné schopnosti a umiestniť sa čo najlepšie. Porota nakoniec vybrala spomedzi účinkujúcich nasledovne :  l.kategória - MŠ - cena poroty- Terézia Petová, 2.kategória  - žiaci 2.ročníkov - 1.Andrea Michalíková 2.B, 2.Timotej Dreveňak  2.A, 3. Eva Holdiová 2.D,  CP - Klaudia Petová 2.D 3.kategória - žiaci 3. a 4. ročníka - 1.Stela Siváková 3.A, 2. Mária Dreveňaková 3.A ,3.Erika Ferencová 3.B, CP - Nikola Kolárová 4.A. Všetkým výhercom srdečne blahoželáme a prajeme čo najviac  recitačných úspechov.

          • Pomáhať a chrániť

          • Na ceste si dávaj pozor, cesta nie je park! Aj v duchu tejto známej piesne sa 5.3 niesla beseda s príslušníčkou PZSR, ktorej sa už tradične zúčastnili všetky triedy MŠ. Počas besedy sa deti oboznámili s pravidlami cestnej premávky i možným nebezpečenstvom. Súčasťou bola aj ukážka práce policajta, ktorý v rámci hesla "Pomáhať a chrániť" k doprave neodmysliteľne patrí. Pre svoju prácu tiež potrebuje špeciálne oblečenie aj prvky, ktoré si nakoniec aj samotné deti vyskúšali. 

          • Mládež spieva 2024

          • Náš spevácky zbor pod vedením Kataríny Šidelskej sa dňa 15. marca 2024 zúčastnil speváckej súťaže detských zborov pod názvom Mládež spieva, ktorú zorganizovalo Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove. Táto súťažná prehliadka zborov prebiehala v Koncertnej sále  ZUŠ Michala Vileca v Bardejove. Prezentovali sme sa piatimi piesňami a po rozhodnutí odbornej poroty ( Mgr. art. Tatiany Kanišovej, PhD., Mgr. Lenky Michalikovej, DiS. art. a Mgr. Evy Zacharovej)  sme získali strieborné pásmo.  Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť tejto súťaže, pretože aj vďaka nej môžeme získavať nové a pekné skúsenosti.

          • Krížová cesta ZŠ

          • S našimi žiakmi sme 12. marca  spoločne prežívali utrpenie Pána Ježiša na jeho krížovej ceste.
            Pán Ježiš povedal: „Nechajte maličkých prichádzať ku mne! Nebráňte im, lebo im patrí
            nebeské kráľovstvo!“

            Nie všetky deti sa majú tak dobre ako my. Je nespravodlivé, že niektorí ľudia myslia len na seba a zabúdajú na chudobné deti, ktoré potrebujú omnoho viac ako jedlo a oblečenie.
            Potrebujú aj lásku a rodinu. Mnohé z nich zomierajú od hladu, vo vojnách a pri ťažkých
            prácach. Vo svojich modlitbách sme mysleli práve na tie deti na celom svete, ktoré ako Pán Ježiš znášajú veľa bolesti. Prosili sme ho, aby vypočul naše modlitby, utíšil ich bolesť a urobil ju znesiteľnejšou.

          • Krížová cesta MŠ

          • Pán Ježiš sa uponížil a stal sa poslušným až na smrť,  až na smrť na  kríži (Flp 2,6-8). Tam, ho každý deň pribíjame aj my našimi hriechmi. 

            Dňa 21.2 sa všetky triedy našej MŠ zišli v kostole, kde spoločne stíchli a spoločnými modlitbami si pripomenuli utrpenie Ježiša Krista na 14. zastaveniach jeho krížovej cesty. Klaniame sa ti, Kriste,  a dobrorečíme ti, lebo si svojim krížom vykúpil svet. Nezabúdajme, že aj náš život znamená dennodenne niesť kríž, no ak veríme v Pána, nikdy ho nebudeme niesť sami.

          • Dentálna hygiena MŠ

          • "Kto chce pekne zúbky mať,  musí si ich umývať."

            Aj v duchu tohto hesla sa 20.2 niesla prednáška pre deti MŠ, ktoré sa spolu s pani dentálnou hygieničkou oboznámili s problematikou zubov a ceste k ich zdraviu. Nezabudlo sa ani na správny spôsob ich umývania, či dodržiavanie zásad zdravej výživy ako prevencie pred ich pokazením.  Veríme, že si deti odniesli čo najviac nových poznatkov, ktoré aj s pomocou pani učiteliek zaradia do svojej cesty za zdravím.

          • Náš zbor v kláštornom kostole

          • V stredu dňa 21.2.2024 sa školský zbor z Poštárky vybral potešiť a zaspievať k našim kamarátom  z CZŠ sv. Egídia na sv.omšu do Kláštora. Deti sa pomodlili krížovú cestu a náš zbor spieval počas sv.omše. Zbor zožal obrovský potlesk, na záver sme si urobili spoločnú fotku. Odmenou pre deti bol croissant a čaj pre učiteľov kávička v kaviarni Tvoj deň.

          • Návšteva Planetária v Prešove

          • V utorok 13.2.2024 sa žiači 4. ročníka vybrali s pani učiteľkou na exkurziu do Planetária v Prešove. Do Prešova sme cestovali vlakom. V Prešove na stanici nás už čakal pán učiteľ Peržeľ. Program bol zaujímavý, deťom sa páčilo, niečo nové sme sa dozvedeli. Po skončení programu sme sa išli prejsť po námestí, navštívili sme Konkatedrálu sv. Mikuláša, odfotili sme sa pri soche sv. Jána Pavla II. Nakoniec sme zašli do gréckokatolíckeho chrámu sv. Jána Krstiteľa, kde sme sa pomodlili desiatok ruženca. Ďakujeme pánu učiteľovi Peržeľovi, za exkurziu po Prešove a saleziánom za odvoz na stanicu. 

             

          • Karneval MŠ

          • Fašiangy sú obdobím radosti a veselosti. Každoročne predchádzajú obdobie Veľkého pôstu a sú rozlúčkou s oslavami a zábavou. V našej materskej škole sa v tomto období už tradične konal karneval, kedy všetky triedy zahalila farebná výzdoba a deti, spolu so svojimi pedagógmi, prenikli do čarovného sveta prostredníctvom najrôznejších masiek. Nesmela chýbať tanečná zábava, posilnenie v podobe občerstvenia a v neposlednom rade množstvo aktivít či súťaží. Veríme, že sa všetci zúčastnení dobre zabavili a o rok si to zopakujeme znova.

          • Šiškopárty

          • Fašiangy, turíce, veľká noc príde... Neodmysliteľnou súčasťou záveru fašiang na našej škole patrí Šiškopárty. V piatok 8.2.2024 sa našej škole poobede v školskom klube konala šiškopárty. Deti sa celý týždeň nevedeli dočkať, kedy už bude piatok. Na úvod sa nám predstavili žiaci z 3.A pod vedením pána učiteľa Peržeľa s pásmom ľudových piesní, tak nasledovala zábava. Počas prestávky si žiaci medzi sebou zasúťažili. Každé dieťa dostalo šišku, spravili sme si spoločné foto a ešte na záver nasledovala zábava. Deti boli vyskákané, vyšantené a teraz sa už len stíšiť a pripraviť na pôstne obdobie.

          • Karneval ZŠ 2024

          • K fašiangom neodmysliteľne patrí karneval. Tak je to každý rok aj na našej škole.  Vo štvrtok 1. februára sa na našej škole od rána každý tešil, hlavne deti, kedy už začne karneval. Pani vychovávateľky od rána chystali, zdobili telocvičňu, aby bolo všetko tak ako má byť. Heslom tohtoročného karnevalu bol citát z evanjelia podľa Matúša : " Ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nevojdete do Božieho kráľovstva." Celý pedagogický tím sa prezliekol za staré babky, dokonca aj pán učiteľ Peržeľ bol deduško. Žiaci sa mohli spolu s pani učiteľkami vyšantiť do sýta. Nechýbala promenáda v maskách po jednotlivých triedach, súťaž medzi žiakmi, no dokonca si medzi sebou zasúťažili aj kolegyne. A nakoniec potešila každého víťaza aj porazeného sladká odmena. A že to bolo poobedie plné zábavy sa dozviete z nasledujúcich fotografií a zábavného videa.

          • Turistická prechádzka Triedy Včielky

          • Deti materskej školy z triedy Včielky, sa v piatok dopoludnia vybrali s pani učiteľkami na prechádzku do Bardejovských Kúpeľoch. Trasa viedla okolo jazierka, kyslíkovej dráhy a potom späť do Kúpeľov.
            Počas prechádzky lesom deti pozorovali stopy zvierat v snehu, vyhotovené búdky pre vtáčiky a tiež sa započúvali do ich spevu, ktorý sa ozýval lesom. Po zvládnutej turistickej prechádzke ich čakala zaslúžená odmena v podobe koláčika v cukrárni

          • **********

          •  

             

             

            Do celého nasledujúceho roka,  Vám prejeme, veľa Božieho požehnania, pokoja a zdravia.

             

             

          • Vianočné trhy

          • V nedeľu, 10.12.2023, sa deti z Poštárky vybrali na Vinbarg do oratória, kde vystúpili na vianočných trhoch. Počasie bolo typicky vianočné, sniežik sa sypal a mrázik jemne sfarboval líčka. Deti sa tešili, že budú môcť svojím spevom potešiť návštevníkov akcie. Vystúpili s pásmom kolied, ktoré nacvičil pán učiteľ Jožko Peržeľ. Zožali úspech, potlesk a obdiv od všetkých prítomných. Ako odmenu za vystúpenie dostali palacinku a na zohriatie vianočný punč.
            Ďakujeme organizátorom za pozvanie a príležitosť vystúpiť na vianočných trhoch, za to, že naše deti mohli ukázať svoj talent a umenie. Pánovi učiteľovi Jožkovi patrí veľká vďaka za trpezlivosť a kreativitu pri nácviku pásma so žiakmi. Všetci si stihli ešte niečo pekné vyrobiť na tvorivých dielňach, ktoré na vianočných trhoch pripravili šikovné animátorky. Taktiež ďakujeme profesionálnemu fotografovi Martinovi Novákovi za fotky, ktoré nám spravili.
            Veríme, že ešte budú príležitosti, kde budú môcť naše deti ukázať svoj talent.

          • Besiedka- posedenie pri kávičke s rodičmi a deťmi

          • Vo štvrtok 22.12.2023 v triede 3. B vládla poobede vianočná nálada. Rodičia a žiaci si sadli spolu s triednou učiteľkou  Aničkou za stôl. V dobrej nálade si rodičia s p. učiteľkou vypili kávu a osladili si deň zákuskom spolu s deťmi, ktoré si tiež pomaškrtili. Predvianočná nálada sa odzrkadlila aj pri robení ikebán a spoločnej komunikácii, čo pre každého znamenajú Vianoce.  Po urobení ikebán p. učiteľ Peržel spríjemnil nám ešte v triede atmosféru keď zahral koledy ktoré sme  spoločne zaspievali Potom sme sa rozišli do svojich domácnosti v nádeji, že Ježiško sa narodí aj v našich srdiečkach.

             

            Informovala.: PaedDr. Anna Kolcunová

          • Vianočný kvíz v ŠKD

          •  

            Dňa 18.12.2023 sme v ŠKD súťažili vo Vianočnom kvíze. Žiaci sa týždeň predtým poctivo pripravovali a oboznamovali s otázkami a odpoveďami, týkajúcich sa narodenia Ježiška. Tí najšikovnejší si zasúťažili a vyhrali krásne ceny, no hlavne sa naučili podstatné zaujímavosti ohľadom Vianoc. Bolo to pekné predvianočné popoludnie.