• Škola v prírode

          • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka si od 22. do 26.mája užili pekný týždeň v škole v prírode na Drienici. Témou ich učiva a aktivít boli krajiny v ktorých pôsobia saleziáni a misionári (Afrika,India,Rusko,Ukrajina) Každý deň na žiakov čakali iné úlohy a hry. Vyfarbili si tričká,šiltovky a šatky , vyskúšali si jazdu na koni, zaplávali v bazéne, zvládli výstup na Lysú a navštívili dom mamy Margity, kde po svätej omši mali opekačku. Domov si žiaci odniesli vecné ceny a sladkosti , ale hlavne pekné zážitky.

          • Slávik Slovenska 2023

          •    Dňa 16. mája 2023, sa v priestoroch ZUŠ M. Vileca v Bardejove konala okresná súťaž Slávik Slovenska 2023. V tomto roku prebieha v poradí už 31. ročník tejto najznámejšej celoštátnej prehliadky mladých talentov v speve ľudových piesní, ktorej garantom je Peter Dvorský.

               V kategórií 1.- 3. ročník ZŠ, našu školu reprezentoval žiak 1. B triedy - Dominik Dreveňák, v staršej kategórií /4. - 6. ročník/ žiak 4. B triedy - Andrej Peta. V silnej konkurencií so žiakmi ZUŠ naši chlapci síce nevybojovali popredné umiestnenie, ale ukázali svoj spevácky talent a dokázali, že aj na našej škole vyrastajú žiaci, ktorí majú vzťah k tradičnej ľudovej piesni a folklóru.      

          • Deň Matiek v MŠ

          • Druhá májová nedeľa patrí každoročne mamičkám. Ani v materskej škole to nebolo inak. V piatkové a pondelkové dopoludnie sme privítali v našich triedach mamičky našich detí. Tie usilovne cvičili program, aby sa mohli prezentovať v plnej kráse spevom, tancom, básničkami a nechýbali ani scénky.
            Na záver deti obdarovali svoje mamičky milým darčekom a po krátkom pohostení sa mamičky pobrali domov.

          • Deň Matiek

          • "Mama, človek, ktorý nás spája." Takýmito slovami p. uč. Žaneta privítala dňa 11. 5. 2023 mamičky našich detí z ŠKD. Pestrý program bol bohatý na ľudové piesne, básničky, divadielko o Červenej Čiapočke, country tanec, piesne k P. Márii. Na záver programu vystúpil školský zbor s piesňou "Spievam Tebe Pane" na poďakovanie za mamičku a otecka, lebo je dôležité, aby rodina držala spolu.Na príprave programu na deň Matiek sa podieľali a účinkovali deti z ŠKD, p. vychovávateľky, p. uč. J. Peržeľ, p. asistent K. Karsa, p. uč. V. Škorupová, p. asistent M. Lacko, p. uč. Ž. Reviľaková. Ďakujeme kolegyniam, ktoré prišli povzbudiť svojich žiakov a kolegyniam, ktoré usádzali, ponúkali kávou a cukrovinkami pred vystúpením pozvané mamičky. Všetkým patrí veľká vďaka.

          • Výlet - Levoča - Mariánska hora

          • Dňa 25. 04. 2023 sa deti z ŠKD so svojimi vychovávateľkami vybrali spoznávať ďalšie krásne mesto nášho Slovenska. Aj keď počasie nás ráno privítalo dažďom, aj tak nás neodradilo a plným nasadením (41 detí) sme sa vybrali pozrieť historické mesto Levoču.  Po ceste sme spoznávali už videné krásy našej krajiny ( Spišský hrad, tunel Branisko...) Najprv sme boli navštíviť Mariánsku horu a v bazilike Navštívenia Panny Márie nás už čakal otec Jožko Knap, ktorý pôsobil u nás na Poštárke. Veľmi nás potešilo to spoločné stretnutie. Celú svätú omšu sprevádzal spevom náš školský zbor, pod vedením pani učiteľky Katky s gitarovým sprievodom pána učiteľa Kristiána. Pre deti to bol krásny zážitok.. Naplnení Božím slovom sme sa vybrali do miestnej reštaurácie, kde nás čakala vynikajúca pizza. Posilnení jedlom sme išli pozrieť Levočskú radnicu, kde sme mohli vidieť historické zbrane, bibliu, vzácny luster panovníčky Márie Terézie, obrazy panovníkov, bielu Levočskú pani. Cestou k autobusu sme videli aj klietku hanby. Unavení, obohatení o krásne zážitky sme sa šťastlivo vrátili domov.  

            Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Vojaci očami detí

          • Na výzvu Ministerstva obrany SR sme sa zapojili do výtvarnej súťaže pod názvom:

            "Vojaci očami detí". 

            Súťaže sa zúčastnili žiaci 2. A a 4. A triedy, vybrali sme najkrajšie práce a poslali na adresu Ministerstva. 

          • Školská krížová cesta

          • Krížová cesta nám pripomína veľkú lásku  Krista k nám ľuďom. Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci počas pôstneho obdobia modlili krížovú cestu, ktorú obetovali za alkoholikov a ich rodiny.  Do jej realizácie sa zapojili štvrtáci a II.A.

             

          • Bardejovské divadlo v MŠ

          • Dňa 24.4.2023 zavítalo k nám v dopoludňajších hodinách Bardejovské divadlo. Najmenších divákov z materskej školy prišli potešiť s najnovším predstavením Mačacia krajina. Deti sa zapájali do spevu a rozhovorov s hercami, pričom nezabudli ani na záverečný potlesk. Herci nakoniec pozvali deti na pódium, aby sa spoločne odfotografovali.

          • Futbalový turnaj

          • V piatok 14.4. si žiaci tretieho a štvrtého ročníka zasúťažili vo futbale. 5 družstiev zložených z chlapcov a dievčat bojovalo o výhru. Prvé tri miesta boli odmenené diplomom, perom a sladkosťou. Získať prvé miesto sa podarilo tímu s názvom Paríž zo 4.B triedy.

          • Deň zeme v ŠKD

          • Aj deti z Poštárky si z družiny pripomenuli deň Zeme. Počas týždňa vyrábali zemeguľu
            a panáčikov a rozprávali sa, ako chrániť našu planétu. V piatok keďže aj slniečko nám krásne svietilo aj počasie prialo sme sa rozhodli vyčistiť okolie našej školy . Deti mali dobrý pocit z vykonanej práce.

          • Školský zbor v Kláštore v Bardejove

          • V stredu  29.3.2023 sa náš detský zbor, ktorý spieva na školských sv.omšiach na Poštárke zúčastnil menšieho výletu. Navštívili sme našich kamarátov z CZŠ sv. Egidia a zaspievali sme na ich školskej omši v Kláštornom kostole. Predtým sa naši kamaráti modlili krížovú cestu, počas ktorej sme ich doprevádzali našim spevom. Svätú omšu slúžil náš pán riaditeľ otec Peter Varga. Na konci omše deti získali potlesk,  pán riadiťeľ sa nám poďakoval. Po sv. omši sme si urobili spoločnú foto a išlo sa na sladkú odmenu. Spolu s našimi hudobníkmi a otcom Petrom sme išli na teplý čaj a výborný cheecake do kaviarne Tvoj deň. Ďakujeme nebeskému Otcovi za všetky dary a talenty, ktoré do nás vložil a do našich detí.

          • Oznam

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou bl. Zefyrína oznamuje, že dňa 13.4. - 14.4.2023 sa uskutoční zápis do 1. ročníka ZŠ v čase od 8.00 - 12.00 h.

          • Slovensko bez drog

          • Dňa 23.3.2023 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili besiedky s názvom Slovensko bez drog, kde im pán Kováč z tejto dobrovoľníckej organizácie porozprával o drogách. Žiakom priblížil, čo všetko sa berie ako droga, čo to znamená drogovo závislý, aké drogy poznáme. Na praktickej ukážke vysvetlil, ako sa človek stane drogovo závislým a ako ťažko sa z toho potom človek dostáva. Vysvetlil im, že drogovo závislým sa stane ten človek, ktorý je bez cieľov, človek, ktorý zažíva neustály smútok. Čiže najdôležitejším je, aby si človek stanovil svoj cieľ, ktorý chce v živote dosiahnuť. Ak sa mu to podarí, zažíva pocit šťastia a vtedy nepotrebuje drogu, ktorá by mu tento pocit nahradila. Žiaci po prednáške odchádzali plní pocitov a hlavne s úlohou, stanoviť si svoj životný cieľ.

          • Jarná súťaž v ŠKD

          • Dňa 20. marca 2023 v prvý jarný deň sme v ŠKD pripravili pre žiakov prvého až štvrtého ročníka jarnú súťaž „Kvety a stromy“. Žiaci sa týždeň predtým poctivo pripravovali a oboznamovali sa s otázkami a odpoveďami týkajúcich sa jari a sviatkov Veľkej noci. Do súťaže sa zapojili z každého ročníka traja žiaci, ktorí medzi sebou súťažili a tí najšikovnejší boli aj ocenení.

          • Predveľkonočné výtvarné tvorenie

          • V stredu 22.marca sa tri žiačky štvrtého ročníka zúčastnili súťaže v kreslení pod názvom VEĽKONOČNÉ ZVYKY A TRADÍCIE. Súťaž sa konala v priestoroch Poľsko – slovenského domu v Bardejove. Pred súťažou sme si stihli prezrieť námestie aj Dračiu pivnicu. Dievčatá nakreslili pekné obrázky a žiačka 4.A triedy Emília Štefanová sa umiestnila na 3. mieste.

          • Turnaj v prehadzovanej

          • V piatok 17. marca sa naši štvrtáci zúčastnili turnaja v prehadzovanej, ktorý sa konal v športovej hale. Aj keď nevyhrali, odniesli  si ceny z tomboly, dôležité skúsenosti a kopec zážitkov.

          • Krížová cesta detí MŠ

          • Počas pôstneho obdobia sa triedy materskej školy zúčastnili detskej krížovej cesty v našom kostole bl.Zefyrina. Deti sa aktívne zapojili spevom piesní, aj zapálením sviec, ktoré kládli pred oltár do tvaru kríža. Jednotlivé zastavenia krížovej cesty si deti priblížili aj cez obrazovku,a tak mohli lepšie vnímať jednotlivé zastavenia.

          • Štrbské Pleso

          • Dňa 2.3.2023 sa vybrané deti z ŠKD zúčastnili výletu do Vysokých Tatier na Štrbské Pleso. Od skorého rána nám slniečko oznamovalo, že nás čaká krásny slnečný deň. Vyrazili sme od školy, cestou sme mohli spoznávať krásy Slovenska ako napr. Kapušanský hrad, Spišský hrad či tunel Branisko. Deti sa už nevedeli dočkať, kedy uvidia Tatry, no keď sme prešli tunel Branisko, zbadali sme Tatry v plnej kráse. Cieľ našej cesty bolo Štrbské Pleso a vyhliadková Veža Snov, na ktorú sme si vyšľapali, no oplatili sa, výhľad bol nádherný. Deti mohli vidieť lyžiarov, bežkárov aj turistov na prechádzke. Urobili sme si zopár fotiek a vybrali sme sa k Štrbskému Plesu. Tak ako pán Ježiš sa prechádzal po mori, tak aj my sme mali tú možnosť prejsť krížom cez Pleso, ktoré bolo poriadne zamrznuté. Cestou sme si dali poriadnu guľovačku s pánom riaditeľom, slniečko krásne svietilo, deťom sa nechcelo ani domov ísť. Ďakujeme nebeskému Otcovi za krásne počasie a pani vychovávateľkám za zorganizovanie výletu. Domov sme sa vrátili unavení, no plní zážitkov. 

            Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Február v MŠ

          • Počas februára sa naše deti v MŠ Včielky zoznámili s viacerými povolaniami. Veľmi radi sa zhostili role kuchárov a na desiatu si sami pripravili syrovú nátierku. Tiež si vyskúšali prácu lekára, zdravotnej sestry, hasiča, či kuchára. Z úst detí zazneli aj také priania ako byť námorníkom na lodi. A tak sa deti stali cestujúcimi na lodi, ktoré námorník šťastne dopravil na určené miesto. Na lodi nechýbalo ani občerstvenie od našich malých kuchárov. Už si len priať, že sa im sny o povolaniach raz stanú skutočnosťou.

          • Pridaj ruku k pokoju

          • Misijné dielo detí na Slovensku nás pozýva, aby sme sa počas pôstneho obdobia modlili za pokoj vo svete. Aj pápež František nás neustále prosí aby sme sa modlili za Ukrajinu, ale pridáva aj ďalšie krajiny – Etiópiu, Sýriu, Libanon, Jemen, Mjanmarsko a Irán.                             

            Táto aktivita nesie názov – RUKY NÁDEJE – Pridaj ruku k pokoju.                       

            Do výzvy sa zapojil aj sám pápež František a k jeho ruke chceme pripojiť aj naše ruky, a pridať naše modlitby k pokoju. Každé ráno sa spoločne modlíme cez školský rozhlas a myslíme na tieto krajiny.  

            Odkaz od pápeža Františka: "Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu.

                                                            Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá".