• Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 1. marca 2023 sa na 1. stupni uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. 

              Žiaci sa svedomito pripravovali. Porota  si pozorne vypočula prednes všetkých ukážok a rozhodla o nasledovnom umiestnení:

                Poézia:

               1. miesto: Ján Dreveňak  2.A 

               2. miesto: Štefánia    Šiváková    4.B

               3. miesto: Jana  Siváková    2.B   

               Cena poroty: Štefánia Petová  3.A  ,  Nikola   Kolárová  3.A                                                                                                     

                            Víťazom srdečne blahoželáme! 

          • Osmijankové rozprávky v Okresnej knižnici

          • Deti z ŠKD navštívili 16. a 20. 2. 2023 Okresnú knižnicu v Bardejove. Pripravenou témou boli Osmijankové rozprávky, autorom týchto rozprávok je Krista Bendová, ktorá ich písala po 8 rozprávok, celkovo 129. Stala sa však záhadná udalosť a v jednej "osmičke" je rozprávok 9. Rozprávačom deviatej rozprávky je Osmijankov verný kamarát Osmidunčo. Patrili tam rozprávky: 8 školských rozprávok, 8 rozprávok o zázračných krajinách, 8 rozprávok o princeznách, 8 hudobných rozprávok, 8 nočných rozprávok, 8 rozprávok o detektívoch, 8 prekážkových rozprávok, 8 porekadlových rozprávok... Na deti čakala čarovná rozprávková miestnosť. Prvou úlohou bolo podľa indícií doplniť druh rozprávky, deti to hravo zvládli.Ďalšou aktivitou vola ukážka desiatich predmetov, ktoré si mali deti zapamätať a neskôr ich vymenovať, cviky pre znázornenie písmen a nakoniec milá omaľovánka. Chceme sa veľmi pekne poďakovať pani knihovníčke, ktorá pre naše deti pripravila zaujímavé aktivity a úlohy.

          • Karneval v MŠ

          • Fašiangy sa nemôžu zaobísť bez karnevalu a inak to nebolo ani v našej materskej škole. Deti so svojimi pani učiteľkami si už v priebehu mesiaca, chystali v triedach farebnú a pestrú výzdobu. Keď prišiel deň karnevalu, deti si priniesli svoje masky a na chvíľu sa premenili aj so svojimi pani učiteľkami na rozprávkové bytosti. Mohli ste vidieť princezné, kráľov, Červenú čiapočku, ale i Spidermanov a iných rozprávkových hrdinov. Súčasťou karnevalu boli i rôzne súťaže, no zo všetkého najviac sa deti do sýtosti vytancovali. S istotou môžeme povedať, že Karneval sa podaril na výbornú.

          • Karneval v ZŠ

          • JE TU JE TU KARNEVAL, DETSKÝ KARNEVAL,HÁDAJ KTO JE KRÁĽOVNÁ A KTO KRÁĽ...“
            To je úryvok z textu piesne, ktorá sa rozozvučala na začiatku karnevalu, ktorý sa uskutočnil v piatok 10.02.2023, v telocvični základnej školy bl. Zefyrína na Poštárke.
            Heslom tohtoročného karnevalu bola stať z knihy Genezis: „Boh stvoril človeka na svoj obraz.“ Gn 1,27...a vymaľoval svet rôznymi farbami...
            Hneď na začiatku karnevalu sme dostali vzácnu návštevu, prišiel medzi nás Dráčik Ohniváčik. Žiaci boli veľmi prekvapení a potešení. Všetci spolu s dráčikom sme si zatancovali Žiarovkový tanec. Dráčik so štvrtákmi vytvorili bránu, kde prešli všetky masky na prezentáciu, nechýbali princezné, strigy, piráti, šašovia, bojovníci, učiteľky farbičky, myšky, mních a iné krásne masky. Celá telocvičňa sa premenila na jednu úžasnú karnevalovú párty. Všetci sme si s dráčikom zatancovali na známe piesne, Šicke sme tu kamaráci, Ta ne, Lady karneval, Kačací tanec, či mašinka. Jednotlivci z tried si zasúťažili v tanci s kúžeľkami, za sladkú odmenu. Na spestrenie nám zaspievali žiaci s učiteľom Jožkom fašiangové piesne,
            Fašiangy - Turíce atď. Tanec, smiech vyčarilo na tváričkách detí úsmev. Bolo veselo, bolo fajn. Vysmiatí, vytancovaní, unavení sme ukončili karneval modlitbou.
            O rok sa opäť tešíme znova, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy.

          • Mačacia krajina

          • Školský klub detí prijal pozvanie na divadelné predstavenie, ktoré pripravilo bardejovské divadlo v priestoroch Hrubej Bašty, na Veternej ulici. Predstavenie malo názov- Mačacia krajina. 

            Mačky a kocúri sa prejavili v ľudských podobách. Čiže, reprezentovali najrozmanitejšie, no zároveň dostatočne presvedčivé charaktery a vlastnosti vystupujúcich zvierat - či ,, ľudí. Na záver si deti zapamätali, že pomáhať sa oplatí. Po divadle si ešte každé oddelenie mohlo vyskúšať hudobné nástroje a zaspievať si s mačkami rôzne piesne. Ďakujeme bardejovskému divadlu za krásny umelecký zážitok.

            Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Freestylové predstavenie

          • V piatok 10.2.2023 sa na základnej škole bl. Zefyrína, konalo kultúrno – športové podujatie. O program pre deti sa postaral freestyler Peter Herstek, ktorý mal pre deti pripravené netradične vystúpenie s futbalovou loptou. Počas jeho vystúpenia mohli deti vidieť množstvo zaujímavých kúskov s futbalovou loptou. Peter do vystúpenia zapojil aj našich žiakov, ktorí mohli ukázať, čo dokážu s loptou.  Záverečnú časť si náš freestyler Peter nechal na freestylový workshop, v ktorom žiakov zoznamoval s viacerými futbalovými kúskami.  Na konci si futbalové finty vyskúšal aj náš pán učiteľ Kristián, ktorý si na záver žongloval s loptou s našim hosťom. Žiakom sa program veľmi páčil, počas celého podujatia vládla veselá atmosféra a freestaylistu sprevádzali silným potleskom. V závere tohto podujatia sa deti mohli odfotiť s našim freestylerom Petrom Herstekom. Toto podujatie bolo možné realizovať prostredníctvom projektu Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Sviatok bl. Emílie

          • Dnes 25. januára si pripomíname sviatok blahoslavenej Emílie Fernández
            Ridríguezovej, prvej rómskej mučeníčky. V krátkom životopise a v modlitbách
            Litánií sme prosili bl. Emíliu o ochranu a silu, aby sme sa nebáli a vedeli aj my
            svedčiť svojim životom o Ježišovi.

            Bl. Emília, oroduj za nás

          • ŠKD v Tatrách

          • Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Súťaž o Najkrajšiu vianočnú ozdobu

          • Na škole v posledný týždeň pred Vianočnými prázdninami prebiehala súťaž o Najkrajšiu vianočnú ozdobu. Do súťaže sa zapojili všetci žiaci 1. – 4. ročníka. Žiaci s najkrajšou vyrobenou vianočnou ozdobou boli odmenení. Posledný deň pred prázdninami si žiaci spríjemnili ozdobovaním stromčekov pred školou. Na ozdobovanie boli použité všetky vyrobené vianočné ozdoby. Aj takto sa spoločne pripravujeme na Vianočné sviatky. 

             

            1.ročník

            1.miesto – Dominik Dreveňak – I.B

            2.miesto – Milan Godla – I.C

            3. miesto – Milan Štefan – I.B

                              Andrea Michaliková – I.B

            2. – 4.ročník

            1.miesto – Andrej Peta – IV.B

                             Štefánia Šiváková – IV.B

            2.miesto – Lukáš Štefan – IV.A

                             Jana Siváková – II.B

            3. miesto – Ján Bilý – III.A

                              Karin Kotlariková – II.A

                              Alex Ferenc – IV.A

             

             

          • ŠKD počas adventu

          • Deťom v ŠKD počas celého adventného obdobia pani vychovávateľky čítali adventné príbehy. Zároveň sme sa každý deň modlili pri adventnom venci desiatok ruženca za pokojné prežitie vianočných sviatkov a za žiakov a učiteľov našej školy.

            V pondelok 19.12.2022 sme mali vianočný kvíz v 3.A. Súťažilo sa medzi jednotlivými ročníkmi. Výhercom srdečne blahoželáme a tešíme sa, že sa žiaci opäť niečo nové naučili ohľadom vianoc.

            Výhercovia : 1.A - Dominik Bužo

                                 2.B - Erika Loriana Ferencová

                                 3.A - Dominik Peta - získal plný počet bodov

                                 4.A - Martina Bystrá  

          • Kultminor

          • V čase od septembra do decembra sa deti našej školy v rámci ŠKD zúčastnili projektu Kultminor, ktorý usporadúva HOS. Je to projekt, ktorý je zameraný pre rómskych žiakov. Deti si každý mesiac mohli niečo vyrobiť. V septembri to bola kľúčenka a darčeková krabička. Potom si vyrábali vianočné ozdoby a nakoniec si každý mohol vyskúšať ako sa pečú medovníky. Každé dieťa si mohlo ozdobiť svoj medovník, ako sám chcel. Veľká vďaka patrí HOS, že našu školu zapojili do tohto projektu.

          • "Vianoce ukryté v mojom Betleheme"

          •  

            Deti z ŠKD zo 4. B sa tento tento rok zapojili do súťaže "Vianoce ukryté v mojom Betleheme" v Poľsko-slovenskom dome v Bardejove vo vytváraní koláže, kde spomedzi súťažiacich patrili aj medzi odmenených. Cenu si boli prevziať 12. decembra vo Františkánskom kláštore a zároveň sa zúčastnili 3D výstavy týchto Betlehemov, potom sa presunuli do Poľsko-slovenského domu, kde boli vystavené plošné práce a medzi nimi aj ich koláž.Na námestí sa nadýchali vianočnou atmosférou pri stromčeku a s dobrou náladou sa mohli pokračovať v činnosti ŠKD.Zároveň pozývame aj ostatných na výstavu 3D Betlehemov vo Františkánskom kláštore 17. - 18. 12. 2022 - 10.00 - 18.00 hod a výstavu plošných prác v Poľsko-slovenskom dome až do 21. 12. - PO- PIA - 8.00 - 16.00 hod.

          • Mikuláš prišiel aj k nám...

          • Aj tento rok naši žiaci netrpezlivo čakali na Mikuláša. Škôlkarom čakanie spríjemnili žiaci štvrtého ročníka, ktorí im zahrali divadielko o sv. Mikulášovi. Všetci žiaci zarecitovali básničku, zaspievali pesničku a Mikuláš ich odmenil balíčkom s dobrotami.

          • Výlet Hrebienok

          • Dňa 1.12.2022 sa vybrané deti z ŠKD za odmenu vybrali na výlet do Vysokých Tatier. Ráno o 8.00 sme vyštartovali so spoločnosťou Čupa Trans, ktorý nás sprevádza na väčšine našich výletov. Prvá zastávka bola na odpočívadle Levoča, po ceste sme videli Spišský Hrad a v diaľke nás už vítali krásne zasnežené Tatry. Vystúpili sme v Starom Smokovci na parkovisku, kde sme sa najedli a už sme išli na pozemnú lanovku. Deti počas cesty na lanovke ohúrilo podľa slov detí "dvojité nebo", v dolinách inverzia teploty vzduchu a hore na Hrebienku nás čakalo očarujúce tatranské slniečko. Prvá zástavka na Hrebienku bol Ľadový dom.

            Šikovné ruky umelcov vytvorili ľadovú stavbu, ktorá okrem precízneho prevedenia detailov prináša aj jeden výnimočný zážitok navyše.

            Stavba v sebe ukrýva veľa symboliky. Novinkou desiateho ročníka je to, že verejnosť môže prvýkrát historicky vstúpiť medzi ľadové múry chrámu a prejsť okolo tzv. Edikuly, ktorá ukrýva miesto Ježišovho hrobu.

            Ľadový chrám je symbolom cesty bolesti, ktorú na krížovej ceste prešiel Ježiš, symbolom mieru stvárnenom kaplnkami rôznych svetových náboženstiev a zároveň symbolom odvahy návštevníkov, pretože po prvýkrát v doterajšej histórii Tatranského ľadového domu vstupujú medzi ľadové múry stavby. 

            Po východe z ľadového domu na rozohriatie sme si dali krátku túru na Bilíkovu chatu  a vodopády Studeného potoka, počas ktorej niektorí okúsili slabosti svojich topánok a šmykľavé pády, spravili sme si aj fotky z panorámy Tatier. Po túre sme si sadli na terasu Hrebienka, kde sme zakývali pani učiteľkám do online kamery a naši veční hladoši pokračovali vo vyjedávaní svojich zásob. Cestu dole sme absolvovali peši, po ktorej sa deti mohli dosýtosti vyšmýkať. Pri autobuse nás už čakal pán šofér s teplým čajom a mohli sme vyštartovať domov. Cestou späť sme videli aj Staroľubovniansky hrad a s nezabudnuteľnými zážitkami sme sa spokojne a unavene vrátili o 17. 00 hod. na Poštárku.

            Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Katarínska veselica

          • V piatok na sviatok sv. Kataríny sa deti z ŠKD spojili v jednej triede, kde sme si pripomenuli životopis sv. Kataríny. Na počesť našej bývalej pani učiteľky Katky Žarnovskej sme si pustili videoklip ako spomienku na ňu. Úvodný tanec patril piesni     " Šicke sme tu kamaraci ", zatancovali sme si rôzne ukazovačky, zasúťažili sme si po ročníkoch stoličkový tanec. Záver patril piesni Jede, Jede mašinka, kde sme spoločným vláčikom skončili cezročné obdobie.

             

          • Sviatok sv. Cecílie

          •  

            Detský zbor oslavoval

            V utorok 22.11.2022 na sviatok sv. Cecílie školský zbor oslavoval. Keďže sv.Cecília je patrónka hudobníkov, v kázni nám jej životopis viac priblížil o. Peter Varga. Pri prosbách sme ďakovali za všetky dary a talenty, ktoré nebeský Otec vložil do našich detí aj hudobníkov. V závere svätej omše sa ešte poďakoval za fungovanie zboru pri každej svätej omši a dostali sladkú odmenu a urobili si spoločnú fotku. Ďakujeme za každý dar a talent, ktorý nám Pán Boh daroval.

          • Zdravý úsmev

          • Dňa 11.11.2022 k nám do ŠKD zavítala pani Sylvia, ktorá pracuje ako dentálna hygienička a stará sa o naše zúbky. Pani hygienička nám predstavila podľa obrázkov, čo sa deje, keď zjeme veľmi veľa sladkostí a pijeme sladké nápoje. Po prednáške nám každému predstavila, ako má vyzerať zubná kefka. Potom deťom nafarbila zuby špeciálnym gélom a po čase deti mohli vidieť, čo sa deje v ústach, keď si dlho neumývame naše zuby. Potom nám ukázala, ako sa čistia poriadne zuby. Na záver každý dostal niečo za odmenu, a pani hygienička nás pochválila a povzbudila, aby sme nezabúdali na ústnu hygienu. Ďakujeme pani hygieničke za prednášku, ktorá sa deťom aj pani vychovávateľkám páčila.

          • Hasiči v MŠ

          • Dňa 10.11 sa v areály našej školy rozozvučala siréna hasičského auta. Našťastie nešlo o požiarny poplach. Hasiči navštívili našu školu s cieľom zážitkovo edukovať deti z materskej školy. Celá návšteva sa niesla v duchu pútavej atmosféry, o ktorú sa postarali príslušníci HaZZ v Bardejove. Hneď na úvod deti zaujala prezentácia vybavenia hasičského auta. Následne sa oboznámili aj s pracovnou náplňou hasičov. Nechýbala ani samotná ukážka ich práce, čo si nakoniec aj deti pod dozorom príslušníkov vyskúšali. Veríme, že tento deň bol zdrojom nového poznania a skvelých zážitkov.

          • V ŠKD sa športovalo

          • Dňa 4.11 sme si spolu medzi jednotlivými oddeleniami z ŠKD trošku zasúťažili. Pani vychovávateľky nám pripravili rôzne stanovištia. Súťažilo sa medzi jednotlivými ročníkmi. 1.A s 1. B , 2.A a 2..B a nakoniec starší žiaci 3.A so 4.A a.4.B. Niektorým sa darilo viac, niektorým menej, no hlavným cieľom bolo  zasúťažiť si medzi sebou a vzájomne sa skamarátiť. Na záver každý dostal medailu, sladkú odmenu a odmeny podľa umiestnenia. V prvom ročníku zvíťazili 1.A, v druhom ročníku 2.A a u starších vyhrali tretiaci. Na záver sme sa pomodlili a ďakovali za krásne prežitý deň v športovom duchu.  

          • Aj my sme boli na Bardstar...

          • Dňa 26.10 sa aj naša škola zapojila do 1. ročníka speváckej sútaže s názvom Bardstar. Organizátorom tohto podujatia bola najstaršia ZUŠ Michala Vileca v Bardejove. Našimi reprezentantmi boli Ľuboš Bystrý z 3.A a Štefánia Šivaková zo 4.B triedy. O prípravu žiakov, výber piesní a hudobný sprievod sa postaral Mgr. Kristián Karsa. Samotnej súťaži predchádzal výber na základe videonahrávky, čo obaja žiaci úspešne zvládli a zaradili sa tak medzi 13 súťažiacich. Obaja následne súťažili v 1. kategórií, kde získali ocenenie za účasť a tiež veľa povzbudivých slov od poroty. Tú, okrem iného, tvorili aj členovia známej slovenskej kapely Peter Bič Projekt.