• Vianočná atletika

          •  

            Po roku  sa opäť na nasej škole konala „ Vianočná atletika „ s poradovým číslom 4.  Stala sa obľúbeným podujatím našich cirkevných škôl. Cieľom vzájomného stretávania sa pri športe okrem merania športových zručností, je vzájomné spoznávanie žiakov našich škôl a nadväzovanie priateľstiev. Pre pedagógov toto stretnutie prináša výmenu skúseností.

          • Školské vianočné predstavenie

          • Žiaci našej školy si pod vedením triednych učiteľov pripravili program, ktorý bol skutočne pestrý. Pásmo kolied, vianočných veršíkov, básní  striedali moderné scénky s vtipnými dialógmi, ktoré vyčarili úsmev na tvárach prítomných rodičov, detí i pedagógov. Na záver sa poďakoval riaditeľ školy o. Peter Varga všetkým účinkujúcim a prítomným  zaželal šťastné a veselé Vianoce.

            Nech tichá hudba veselosti Vám počas celých sviatkov znie, nech ten rok nastávajúci Vám pokoj, šťastie a lásku prinesie.

            Na tomto mieste Vám prinášame niekoľko fotografií zachytávajúcich priebeh tohto krásneho podujatia ...

          • Medovníčky

          • Blížia sa Vianoce a k jedinečnej atmosfére neodmysliteľne patrí aj pečenie vianočných medovníčkov.  Na našej škole je to už tradícia. Vôňa škorice a hrudy cesta, ktoré sa premieňali pod šikovnými rukami našich učiteliek na rozprávkové  vianočné ozdoby, prilákali aj žiakov zo školského klubu. Vyhrnuli rukávy a vykrajovanie perníkov si mohli vyskúšať.  Tie potom upečené a vyzdobené snehovou polevou dostanú ako sladkú odmenu na vianočnej besiedke.   

            Informovala:    Mgr. Vlasta Škorupová

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október - mesiac úcty k starším. Aj žiaci našej školy si pre svojich starých rodičov pripravili vystúpenie aby ich potešili básňami,piesňami a tancom. Odmenou pre nich bol potlesk hostí a úsmev na ich tvárach. Dúfame že sa táto príjemná akcia stane tradíciou a každý rok privítame viac hostí.

          • Svetový deň behu

          • V piatok 7. novembra si deti v ŠKD medzi jednotlivými oddeleniami premerali sily v štafetovom behu po známym heslom: "Skáčte, kričte, len nehrešte." /don Bosco/

            Rýchlejšie triedy vyhrali za odmenu ceruzky, za snahu všetci dostali lízatko.

          • Misijný týždeň

          • Tento rok vyhlásil sv. otec František celý mesiac október za misijný mesiac. Aj naše deti v ŠKD chceli prispieť svojimi modlitbami za misie na celom svete a zároveň aj za misie na Poštárke. Okrem modlitieb sa deti obliekali aj do farieb podľa danného kontinentu v termíne -14. - 18. 10. 2019:

            Pondelok - ZELENÁ - Afrika

            Utorok - ČERVENÁ - Amerika

            Streda - BIELA - Európa

            Štvrtok - MODRÁ - Austrália a Oceánia

            Piatok - ŽLTÁ - Ázia a misie na Poštárke

          • Svetový deň zdravej výživy

          • V mesiaci október je "Svetový deň zdravej výživy". 16. 10. vychovávateľky v ŠKD pripravili pre deti "ovocnú a zeleninovú bombu". Deťom sa táto aktivita veľmi páčila, celý týždeň si na desiatu nosili aj ovocie.

          • Šarkaniáda

          • Vietor fúkal, slniečko svietilo, ideálny deň na šantenie. Heslom šarkaniády bolo: "Skáčte, kričte, len nehrešte." /don Bosco/. Do veselej nálady deťom v ŠKD znela hudba.

          • Výlet na Šarišský hrad

          • V pondelok 21.10.2019 sme sa vybrali na Šarišský hrad. Cestovali sme vlakom a počas cesty sme hrali hry s učiteľmi. Prestúpili sme v Prešove na iný vlak do Šariša. Išli sme dlhou cestou, cez dedinu až do lesa. Cesta bola náročná, aj únavná ale bola pekná. Videli sme farebnú prírodnú atmosféru. Lístie bolo farebné, pestré, krásne a my sme sa ním ohadzovali. Boli tam aj iní žiaci z iných škôl. Kráčali sme do kopca, nemohli sme sa dočkať, kedy uvidíme krásny hrad. Výhľad zhora bol nádherný. Kastelán nám porozprával, čo bolo niekedy pred rokmi. Z veže nám ukazoval aj iné hrady. Z hradu sme odchádzali plný zážitkov a dojmov.

             

            Informoval: L.Kaputová, Š. Miháliková, 6.A  

          • Deň zdravia na našej škole

          •  

            24.10. 2019 sa na našej škole konala výstava ovocia a zeleniny. Do projektu sa zapojili učitelia a žiaci 1. stupňa. Doniesli si ovocie, zeleninu, pridali fantáziu a šikovné ruky a premenili  vstupnú halu (za jednu vyučovaciu hodinu) na jesennú krajinu plnú veselých zelovocníčkov, ovocných kvetov a svoje áno si povedal dokonca  aj jeden zaľúbený zelerový pár. Prišli sa pozrieť aj naši najmenší  klienti - žiaci z materskej školy. Urobili veľmi múdro, pretože stravovacie návyky treba pestovať od mala. Výstavku si určite  všimnú aj rodičia a ocenia snahu učiteľov a šikovnosť svojich detí. Teraz nám už len zostáva veriť, že si žiaci každý deň do školy na desiatu budú nosiť  viac zeleniny a ovocia a menej čipsov a sladkostí.

            Informoval: Koordinátor zdravia Vlasta Škorupová

          • Rómsky projekt v HOS

          • V dňoch 3 - 4. 10.2019 sa žiaci 3.ročníka z ŠKD zúčastnili rómskeho projektu v HOS. Pre deti prišiel autobus a odviezol nás až pred HOS. V prvý deň sa deti naučili správne prestrieť - skladali servítky, vyrábali motýlie lízanky, a ježkov z hrušky a hrozna, deti si mohli ježka dozdobiť s čokoládou. Na druhý deň si deti vyrábali dezert - banán v čokoláde. Potom si vyzdobovali vianočné ozdoby odliate zo sadry a svietniky. Deťom sa tento projekt veľmi páčil a veríme, že podobné projekty sa zopakujú.

          • Opäť v škole

          • Ešte len nedávno sme si priali pekné prázdniny a už sme zase v škole...

            Niektorí žiaci do školy prišli s radosťou, iní s očakávaním a niektorí aj so malým strachom. Na našej škole sme školský rok začali spoločnou sv. omšou, kde sme prosili Ducha Svätého o ochranu a pomoc. Kormidlo školy v tomto školskom roku  prebral nový pán riaditeľ o. Peter Varga SDB, spolu s ním sa bude školským životom  „plaviť“  posádka učiteľov a žiakov v 14 triedach.

            Všetkým prajeme dobrý štart a ochranu Panny Márie Pomocnice a patróna našej školy bl. Zefyrína.  

          • Školská záhrada

          • Starostlivosť žiakov a učiteliek o školskú záhradku priniesla prvé plody – prváci si pochutili na dopestovanej cibuľke, redkvičke a šaláte. Veríme, že deťom zelenina spolu s maslovaným rožkom zachutí a už nebude chýbať ani doma na ich stole.

          • Jožko oslavoval 40-ku

          • Náš duchovný – salezián Jožko Knap oslavoval tento rok svoje okrúhle výročie. Kolektív zamestnancov si preňho pripravil veľkú tortu. Modlitba detí na sv. Omši bola aj zaňho a samozrejme veľa veľa gratulácií. Jožko, nech Ťa Pán Boh aj naďalej sprevádza a ochraňuje!

          • Neboli sme poslední na súťaži

          • Koncom mája sa každoročne vybraní žiaci spolu s otcom Jožkom pripravujú na súťaž z náboženstva, ktorú pripravuje nadácia „Pápežské misijné diela Košickej diecézy“. Súťaž je vedomostne náročná, preto sa naše dve družstvá  5-takov a 6-takov po iné roky umiestňovali tradične na predposlednom a poslednom mieste. Tento rok však naši žiaci zobrali prípravu na súťaž vážne. A výsledok sa dostavil v podobe zlepšenia umiestnenia. Neboli sme ani poslední ani predposlední – z 12 družstiev sme sa umiestnili na 7. a 10. mieste.

          • Školský výlet

          • Dňa 12.6.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili  školského výletu na Šarišský hrad.  49 detí  z prvého a druhého ročníka  a 6 učiteľov .

            Úryvky z postrehov z výletu.

            Dobrý deň, ja som Marianna Štefanová. Išli sme na Šarišský hrad. Bolo tam veľmi pekne. Pani učiteľku sme počúvali. Mne a Marienke sa vyliala voda do tašky. Teta Runa bola veľmi milá a odfotili sme sa s ňou. Keď sme išli domov v autobuse sme kričali aby žil Bardejov, aby žila Poštárka.                            Koniec, dovidenia.         Marianna Štefanová 2.A

            Teta Runa, keď sme išli na hrad, v autobuse všetci vracali. Ľubo pozeral cez  okno.  Vanesa ho pozorovala. Sedeli sme na drakovi ja, Ľubo, Šaňo, Jozef. Vanesa stratila euro.  Kamarát mi kúpil zmrzlinu.        Richard Bystrý 2. A

            Keď sme cestovali v autobuse dakto vracal. Nemohla som sa na nich pozerať. Pani Runa nám dala vody jeden kartón. Pani učiteľka zaplatila, aby sme išli na vysokánsku vežu. Teta nám porozprávala o princezne  Alžbetke.  Pani učiteľke ďakujeme, že nás zobrala na taký krásny výlet.    Lucia Bilá   2.A

            Teta Runa nám ukázala vežu Donžón. Rozprávala nám o Alžbetke. Strieľali sme z praku. Hrali sme futbal, sedeli sme na drakovi. Prešli sme celý les. Sedeli sme na kanóne a videli sme zabitého krtka.      Ľuboš Bilý  2.A

            Už jak sme išli domov, zastavili sme sa na zmrzlinu.  Šofér si vypil s pani učiteľkou Ivetou Majirskou kávičku. Aj sme si tam niečo kúpili iné okrem zmrzliny. Boli tam čipsy, cukríky, čokolády, toffifee.  S pozdravom Martina Šiváková 2. A

          • Planetárium

          • Krásne počasie a skvelá nálada nám spríjemňovali exkurziu do Hvezdárne a Planetária v Prešove, dňa 4. júna 2019.

            Z vlakovej stanice sme sa cestou schladili vynikajúcou balkánskou zmrzlinou. V Planetáriu sme pozreli video a rozprávku týkajúcu sa slnečnej sústavy a planét vo Vesmíre. Vedomosti zo školy sa nám potvrdili. Boli sme pochválení za vedomosti a za vzorné správanie. Cestou po námestí sme sa schovali do kostola sv. Jána Krstiteľa a obetovali sme modlitbu za nás všetkých. Spojili sme príjemné s užitočným. Cesta vlakom ubehla rýchlo, veď bolo o čom rozprávať.

          • Škola v prírode

          • Posledný májový týždeň žiaci 3.A a 3.B s počtom 12 absolvovali školu v prírode na Drienici v hoteli Javorná, pod dozorom ich triednych učiteliek, vychovávateľky a zdravotníčky.

            Aj keď počasie nám neprialo, pršalo a bolo dosť chladno, podarilo sa nám splniť takmer všetko, čo sme si naplánovali. Žiaci si vyskúšali svoje telesné zdatnosti na olympiáde aj pri výstupe na Lysú horu. Aj keď výstup po zablatenom teréne bol dosť náročný, zdolali ho a mali z toho príjemný pocit a nezabudnuteľný  zážitok. Pri olympiáde si vyskúšali svoje sily v rôznych disciplínach. Najviac sa pobavili pri behu s nohami v krabiciach od topánok.  V čase štúdia sme sa venovali poznávaniu kontinentov. V našom projekte sme sa sústredili na živočíchy. Zostrojili sme si spoločnú mapu a nalepovali zvieratká, ktoré žijú na danom území. Žiaci si vystrihovali tiež mapy a zvieratká a niekoľko zaujímavosti si zapísali aj do zošita. Precvičili sme si pomocou pracovných listov učivo z matematiky a slovenského jazyka, zahrali spoločenské hry, vyrobili čelenky, totémy, náramky. Dbali sme aj na dodržiavanie hygienických zásad. Všetci žiaci boli odmenení diplomom o absolvovaní školy v prírode. Tí najlepší boli odmenení aj vecnými cenami a medailami. Pobyt sa vydaril. Nedošlo k žiadnemu úrazu a žiaci aj učitelia si odnášali domov krásne spomienky a zážitky.

          • Zefyrínova kvapka krvi

          • Vo štvrtok 16.5. pri príležitosti sviatku bl. Zefyrína zorganizovala Danka Matejová v spolupráci so saleziánmi akciu pod názvom „Zefyrínova kvapka krvi“. Hlavná myšlienka akcie bola: Keďže bl. Zefyrín bol mučeník a vylial krv pre vieru, viacerí zamestnanci našej školy, ale aj rodičia a príbuzných našich deti sa rozhodli darovať krv. Z toho dôvodu nás navštívila pojazdná „Národná transfúzna služba“. Zdravotníci sa rozložili v telocvični a od rána prijímali dobrovoľných darcov krvi. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do akcie zapojili a dúfame, že táto krv poslúži tým, ktorí to budú potrebovať.