• Školská krížová cesta

          • Každoročné cez Veľkonočný pôst škola Bl. Zefyrína  na Poštárke má celoškolskú krížovú cestu, kde si žiaci pripomínajú smrť a ukrižovanie Ježiša Krista. Tohoročná krížová cesta bola zameraná na vojnou ničenú Ukrajinu, kde si ľudia sami prechádzajú s Kristom v srdci svoju krížovú cestu. Deti pri každom zastavení sa empatický vciťovali do situácie, ktorú deti z Ukrajiny musia prežívať. Vlastným telom tvorili obraz kríža, ktorý znázorňoval  symbol Ukrajiny - vlajku, ktorá je poliata krvou ukrajinského národa. Na koniec krížovej cesty učitelia zaspievali pieseň od Jána Machajdika, Slovensko moje, aby si všetci uvedomili, aký vzácny je mier. Vážme si, to čo Boh pre nás stvoril. 

            Gn.....Podmaňte si zem a panujte nad ňou, nech všetko slúži človeku ako pokrm......nie na pustošenie a ničenie všetkého živého.

          • Zdravé zúbky – pekný úsmev

          • Na našu školu  zavítala pracovníčka z hygieny p. Müllerová  s cieľom oboznámiť žiakov s tým, ako sa starať o svoj chrup. Akú zubnú  kefku používať, a ako si správne čistiť zuby, p. hygienička vysvetlila žiakom názorne na makete ľudského chrupu, použitím veľkej zubnej kefky.  Žiaci si pozreli  film o Zuzanke, ktorá si nechcela čistiť zúbky a musela s boľavým zubom navštíviť zubného lekára. Tí žiaci, ktorí si priniesli aj zubné kefky, mohli si  čistenie vyskúšať na vlastných zúbkoch. Prednáška bola poučná a deťom sa páčila.

          • Leporelá - dielka malých spisovateľov

          • V marci si viac pripomíname  dôležitosť a hodnotu kníh. Žiaci a učitelia školy sa pri tejto príležitosti zapojili do súťažnej aktivity, ktorej cieľom bolo vyrobiť leporelá na témy rôznych vzdelávacích oblastí, podľa vlastného výberu. Triedy boli zaradené do dvoch kategórií, 0. - 2.ročník a 3. - 4.ročník, a každá trieda mohla vytvoriť dve leporelá. Na konci marca spisovatelia svoje dielka odovzdali a trojčlenná komisia vybrala prvé tri v každej kategórii. Komisia to mala veľmi náročné, pretože vytvorené leporelá boli tvorivé, pekne spracované a bolo vidieť, že na nich pracovali vo veľkej miere práve žiaci.

            Výsledky:

            1.kategória 0. - 2.ročník:

            1.miesto: O rukavičke - 0.A

            2.miesto: Domáce zvieratá - 1.A

            3.miesto: Jarné kvety - 2.A

             

            2.kategória 3. - 4.ročník:

            1.miesto: Vybrané slová po M - 3.A

            2.miesto: Zvieratá v zime - 4.A

            3.miesto: Veľká noc - 4.B

            Gratulujeme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže.

          • Výstava maľovaných vajíčok

          • Z príležitosti blížiacich sa sviatkov Veľkej noci pripravilo Kultúrne a turistické centrum v Bardejove výstavu. Do tejto výzvy sa zapojili žiaci z krúžkov – Tvorivá dielňa a Šikovníček.  A deti z MŠ triedy – Lienok a Včielok. Témou výstavy boli veľkonočné vajíčka vo forme 3D alebo plošné práce vo veľkosti A3. Práce našich žiakov boli veľmi pekné a kreatívne.

            Ceny za usilovnosť detí prišiel osobne odovzdať - DRÁČIK.

          • „FLINSTONOVCI“

          • Vybrané deti z 1., 2. a 3. ročníka, ktoré navštevujú ŠKD za odmenu 1. 4. 2022 absolvovali výpravu do Doby kamennej v Novume v Prešove, zvládli pravekú komunikáciu a tímovú spoluprácu v hrách.

            Deti sa celý týždeň tešili na výlet plný prekvapení. V piatok o 9. 45 hod nás o. Peter a Juzek pozvážali autami do Bardejova, kde nás už čakal vlak do Prešova. Cestou sme poprosili našu nebeskú mamku o požehnanie počas modlitby sv. ruženca. V Prešove sme sa zviezli trolejbusom k obchodnému domu Novum, kde nás už čakali mladí animátori na interaktívnej výstave – Expozícia: Doba kamenná.

            Netrvalo dlho a hneď sme sa cítili ako v dobe kamennej, obliekli sme sa do kostýmov pravekých ľudí a vymysleli sme si názov našej skupiny „Flinstonovci“. Pripravené boli pestré aktivity: Zbieranie ovocia, náhľad do pravekých dejín, denný režim pravekého človeka prostredníctvom kamenných tabuliek, rozprávanie o lovení pravekého zvieraťa – mamuta, skladanie matematickej korytnačky, koleso otázok o dobe kamennej, kamenné puzzle pravekých zbraní, v jaskyni – jaskynné maľby...

            Po tejto vyčerpávajúcej exkurzii deti pocítili hlad a hneď zo svojich ruksakov začali loviť všetko, čo mali. No najzaujímavejším zážitkom detí boli asi pohyblivé schody v obchodnom dome. Z Novumu sme sa prešli po daždi pešo späť na vlakovú stanicu, kde sme zase zahnali hlad pizzou a hotdogom. Cestou vo vlaku niektoré deti zmohla únava a zaspali, no niektoré plné endorfínov šťastia boli akční až do Bardejova. Domov sme nasadli na MHD, kde nás už čakali niektorí nedočkaví rodičia.

            Chceme sa ešte poďakovať p. uč. Peržeľovi, ktorí nám deň predtým zakúpil lístky na trolejbus a "Juzekovi" za milú spoločnosť počas celého dňa.