• Október-úcta k starším v MŠ

          • Október je už tradične mesiacom úcty k starším. Deti v materskej škole ich privítali na krátkom programe a posedení v jednotlivých triedach. Predstavili sa spevom piesní, scénkou o Jabĺčku a zatancovali tančeky. Deti obdarili svoje babičky skromným darčekom, ktorý vyrobili. Po krátkom posedení pri koláčiku sa s dobrým dojmom a úsmevom na tvári pobrali starí rodičia domov.

          • Škôlkari v knižnici

          • V mesiaci október navštívili deti materskej školy triedy Včielok, Lienok, Motýľov a Sovičiek knižnicu v Bardejove. V knižnici nás privítali usmiate tety knihovníčky. Pripravili si pre naše deti príbeh Noemova archa. Na začiatku privítala deti Knihomilka, ktorej sa každé dieťa aj predstavilo svojim menom. Deti so záujmom počúvali, prezerali si pripravené obrázky z kufríka a odpovedali na otázky, ktoré im teta knihovníčka pripravila. Deti si následne vyfarbili obrázok archy so zvieratkami. So záujmom si prezreli knihy, ktoré boli vystavené v policiach. Ich pozornosti neuniklo ani akvárium, pri ktorom sa zastavili a počítali rybky. S novými zážitkami a dojmami sme sa s deťmi vrátili naspäť do materskej školy na Poštárku. 

          • Svätý ruženec v ŠKD

          • Počas celého mesiaca október sme sa v ŠKD spolu s deťmi modlili svätý ruženec.
            Od 17. – 21. októbra bol výnimočný „misijný“ týždeň, lebo každý deň sme sa modlili za
            jeden kontinent a obliekali sa do danej farby pre určenú krajinu:
            Pondelok – zelená farba – za Afriku
            Utorok – červená farba – za Ameriku
            Streda – biela farba – za Európu
            Štvrtok – modrá farba – za Austráliu a Oceániu
            Piatok – žltá farba – za Áziu a Poštárku
            Ďakujeme aj všetkým učiteľom a zamestnancom školy, ktorí sa tiež zapojili do tejto farebnej
            misijnej aktivity.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Pater Pio povedal: Ak sa milión deti bude modliť svet bude krajší a lepší.... V tomto duchu sa viedol aj školský ruženec: „Milión deti sa modlí ruženec“ za pokoj vo svete a ukončenie vojny na Ukrajine. Deti zo Základnej školy s materskou školou blahoslaveného Zefyrína na Poštárke 18.10.2022 presne o 9:00 sa spojili s celým svetom v modlitbe svätého ruženca, kde pri každom Zdravas  Mária priniesol žiak p. učiteľke ružičku, ktorá vo farbe desiatka pripínala na plagát ružičky, ktoré tvorili misijný ruženec s ruží. Ruža je symbolom ruženca  tak ako vznikol názov ruženec.

            Ružencová Panna Mária, Oroduj za nás!    

          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 12. až 14. októbra sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili plaveckého výcviku. Na bazén sa všetci tešili a s pomocou inštruktorov sa učili správne dýchať, splývať, plávať. Vo vode si zahrali aj hry a víťazné družstvo získalo sladkú odmenu.

             

          • Šarkaniáda v ŠKD

          • Ako každý rok, tak aj tohto roku sme úpenlivo čakali na krajšie počasie. Deti si priniesli
            z domu šarkanov a 7. 10. nastal deň D. V popoludňajších hodinách pri rytme veselých
            pesničiek sa šantili „šarkane“ a vysoko lietali šarkany.

          • Putovali sme do Ľutiny.

          •  

            Dňa 11.10.2022 v utorok sme sa vybraní žiaci z ŠKD so svojimi vychovávateľkami vybrali pozrieť najväčšie pútnické miesto  bratov gréckokatolíkov Ľutinu v Sabinovskom okrese.  Po svätej omši na Poštárke, posilnení a otcom Mariánom požehnaní, sme nasadli do autobusu. V Ľutine v bazilike Zosnutia Presvätej Bohorodičky nás privítal riaditeľ pútnického centra o. Jaroslav Kačmár, ktorý nám porozprával o zjavení svätého Mikuláša miestnej žene Zuzane Fekete a celej histórii pútnického miesta. Oboznámil nás, čo všetko v areáli môžeme vidieť, mini skanzen drevených chrámov, záhrada Bohorodičky, drevený chrám Svätej rodiny s vyhliadkovou vežou, postavený na skale, ktorý sme aj my navštívili a pomodlili sa desiatok svätého ruženca. Prešli  sme na mariánsku horu. Po krásnej jesennej prechádzke sme sa pri bazilike občerstvili, poďakovali a šťastlivo sa vybrali domov. Bol to krásny duchovno relaxačný deň. Vďaka ti Mária.

            Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

             

             

          • Milión detí

          • V utorok 18. októbra  sa aj naša škola zapojí do celosvetovej modlitby ruženca. Deti sa v tento deň o 9.hod spoja v modlibe za jednotu a mier. 

          • Deň zdravej výživy

          • Na našej škole sme si pripomenuli  Deň zdravej výživy zdravou desiatou a výstavkou ovocia a zeleniny z našich záhrad pod názvom „Božie dary, plody zeme“.  Súťaž o triedu s najzdravšou desiatou, do ktorej sa zapojila celá ZŠ, vyhrala 4.A trieda.  K projektu sa pridali aj deti z MŠ výtvarnými prácami, ktoré nám teraz zdobia vstupnú halu a pripomínajú  milú udalosť. Ďalšie dva dni bola možnosť oboznámiť sa a ochutnať z vystavovaných produktov. Ďakujem všetkým kolegom, ktorí sa aktívne zapojili do celej akcie a pomohli s prevenciou zdravia žiakov na našej škole.

          • Vláčik Dráčik na Poštárke

          • Dňa 16. 9. 2022 zavítal na Poštárku detský vláčik "Dráčik", ktorý netrpezlivo čakal cestujúcich z ŠKD. Prvú jazdu absolvovali deti z 1. A, 1. B a 4. B. Otec Peter nám na rozlúčku zakýval a vláčik sa rozbehol. Celou cestou si deti pospevovali pesničku "Ide, ide vláčik..." a s nadšením všetkým okoloidúcim mávali. Keď sme dorazili na námestie v Bardejove, pri Poľsko - slovenskom dome nás čakalo prekvapenie. Do vláčika nastúpil sám dráčik "Ohniváčik", ktorému sa deti veľmi potešili. Dráčik sa s nami zaviezol až ku škole, kde už netrpezlivo čakali deti z 2. A, 2. B, 3. A a 4. A, aby sa tiež mohli previesť.Ďakujeme Bohu za pekné počasie a taktiež za možnosť zrealizovania krásneho popoludnia.

            Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Plavba loďou

          • " Zlož svoje starosti na Pána , a On sa o všetko postará", je veľká pravda.Ani hlásené nepriaznivé počasie neodradilo od plánu vybrať sa dňa 13. 09. 2022  s vybranými deťmi z ŠKD so svojimi vychovávateľkami na výlet k nášmu "slovenskému moru" - na Domašu. Pod ochranou Nebeskej Matky sme objednaným autobusom vyrazili z Poštárky - smer Domaša. V autobuse bola výborná nálada, cesta nám ubehla rýchlo. Šťastlivo sme všetci nastúpili na palubu lode Bohémia. Kapitán lode zazvonil, loď vyrazila z prístavu a vydala sa na plavbu po Domaši. Po privítaní na palube nám po celý čas hrali nádherné piesne ( Loď, ktorá sa plaví do neznáma..., Domaša, Domaša ,ty si pýcha naša...), a rozprávali nám o histórií Domaše a lode Bohémia. Veľká Domaša alebo ako sa jej vraví "slovenské more", je vodná nádrž, ktorá sa rozprestiera v okresoch Vranov nad Topľou a Stropkov. Vznikom vodného diela Domaša zaniklo 6 pôvodných obcí. Pri poklese hladiny je možné vidieť zvyšky základov múrov a pivníc po domoch zatopených obcí. Plavba loďou trvala približne 1 hodinu 15 minút. Bol to nádherný zážitok, že sa nám ani nechcelo vystupovať. Po ukončení plavby sme sa srdečne poďakovali kapitánovi lode. Šťastní a vďační sme sa autobusom vrátili domov.

            Podporené vďaka projektu -  Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.

          • Začíname nový školský rok

          • Po dvojmesačnom prázdninovom oddychu sme opäť zasadli do školských lavíc. V školskom roku 2022/2023 máme 9 tried základnej školy a 4 triedy materskej školy.  Začiatok roka sme začali spoločnou sv. omšou, ktorú celebroval Dominik Felber, direktor saleziánov, počas nej sme prosili o dary Ducha Svätého a Božiu pomoc. 

          • A na záver koncert....

          • Dňa 28.6.2022 sa žiaci zo školského zboru vybrali s pani vychovávateľkami na koncert do ZUŠ Michala Vileca. Deťom sa koncert veľmi páčil, dokonca mohli získať sladkú odmenu ak vedeli správne odpovedať na danú otázku. Ďakujeme organizátorom za možnosť byť na koncerte.

          • Bodka za školským rokom v ŠKD

          • Dňa 24.6.2022 sme sa rozlúčili v ŠKD s deťmi výletom do Bardejova na Rolandové hry. Deti mohli vidieť ukážky strieľania z lukov, praskanie bičom. Na koniec nám ujo sokoliar predstavil rôzne druhy sov, dokonca pani vychovávateľka mala možnosť držať sovu na ruke a deti si ju mohli pohladkať. Keďže vonku bolo poriadne horúco padla vhod aj zmrzlina. Deťom sa výlet veľmi páčil a verím, že aj budúci školský rok bude taký bohatý na akcie v ŠKD ako tento. Ďakujeme aj nášmu nebeskému Otcovi za ochranu a požehnanie počas tohto celého školského roka.

          • Maľovanie kriedami v ŠKD

          •  

            V stredu 22. 6. 2022 sme sa v ŠKD zahrali na malých maliarov. Na školskom ihrisku sme si rozdelili pomyselné výkresy a každá trieda mala namaľovať veľký výkres s témou "Leto". Hneď sa každý pustil do roboty a o malú chvíľu ihrisko vyzeralo ako rozkvitnutá lúka. Po dobrom pocite z dobre vykonanej práce sme sa schladili nanukom.

          • Rozprávkové dni v ŠKD

          • V júni sme mali v ŠKD rozprávkové dni. Dňa 3.6.2022 nám pani vychovávateľka Ľudmila predstavila a zahrala rozprávku O červenej čiapočke. Vychovávateľka Katka nám 17.6.2022 predstavila a zahrala rozprávku O koze rohatej. Žiakom sa to veľmi páčilo a mali pekný zážitok.

          • Návšteva hasičskej stanice

          • V stredu 15.6.2022 sme sa vybrali s deťmi z ŠKD na exkurziu hasičskej stanice v Bardejove. Privítal nás pán veliteľ, ktorý sa na úvod hneď spýtal detí, čo treba robiť, keď horí, na aké číslo treba volať. Deti odpovedali, že treba zavolať na číslo 150 alebo 112, Veliteľ vysvetlil deťom rozdiel medzi 112 a 150. Potom sme sa presunuli na dvor, kde nás čakali hasiči . Tí nám ukázali aké majú autá, čo všetko obsahuje hasičské auto. Žiaci videli rôzne inštrumenty, nástroje, hadice.. Videli sme aj vnútro auta, kde každý hasič pred začiatkom služby si pripraví do auta čižmy a nohavice, pre prípad, že im nahlásia zásah, aby boli čo najrýchlejšie oblečení. Videli sme auto s rebríkom, ako sa rebrík vysúva a zasúva. Deti sa pýtali hasičov na tyč, keďže sledujú požiarnika Sama, tak aj to sme mohli vidieť. Po skoro hodinovej prednáške, sme sa hasičom poďakovali a hor sa na fajn zmrzlinu. Ďakujeme všetkým, ktorí nám túto exkurziu pripravili.

          • Trieda Sovičiek v Happylande

          • Dňa 14.6.2022 sa naši najmladší škôlkari, trieda Sovičiek, zúčastnili na svojom prvom
            triednom výlete. Počas výletu spoločne navštívili naše krásne mesto Bardejov, čo pre nich bolo zdrojom nových a nepoznaných zážitkov. Obdivovali dominanty mesta ako napr. Baziliku sv. Egídia a mestskú radnicu. Nemenej zaujímavou súčasťou výletu bola aj návšteva detského zábavného centra Happyland, kde si spoločne užili kopec spoločných chvíľ a zábavy. Domov všetci odchádzali unavení, no aj napriek tomu s množstvom nových zážitkov.

          • Boborland zabával škôlkarov a nulťákov

          • Dňa 13.6.2022 sa všetky triedy materskej školy a nultých ročníkov zúčastnili na zábavnom programe, ktorý sa konal pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Telocvičňa sa v tento deň premenila na miesto plné zábavy, tanca a kúziel. O skvelý program sa postaral animačný tím M21 (Boborland) z Bardejova, ktorý deťom pripravil zábavné aktivity, tanečné súťaže a v neposlednom rade aj odmenu v podobe maľovania na tvár. Súčasťou programu bolo aj kúzelnícke predstavenie, ktorého sa zúčastnili aj niektorí žiaci. Deťom sa celý program veľmi páčil a domov odchádzali s úsmevom na tvári a množstvom nových zážitkov.

          • Výlet 1.B triedy

          • Dňa 14.6.2022 žiaci 1.B triedy sa zúčastnili školského výletu do Raslavíc. Cesta do Raslavíc bola veľmizaujímavá, lebo niektorí žiaci boli prvýkrát vo vláčiku . Hneď keď sme prišli do Raslavíc išli sme do
            Kláštora sv. Jozefa, kde nás už čakala matka predstavená Kongregácie sestier Božského Vykupiteľaa ukázala nám krásnu kaplnku v kláštore. Pomodlili sme sa tam desiatok ruženca, zaspievali smepesničky a urobili zopár fotiek. Žiakom sa páčilo hlavne veľké ticho v kláštore a pokoj ktorý tam bol.
            Matka predstavená každému na pamiatku dala obrázok ich zakladateľky matky Alfonzy. Rýchlymkrokom sme sa presunuli do pizzerii, kde nás už čakali pizze. Pizzu s kofolou padla veľmi dobré.Cestou späť vláčikom žiaci sa sami pomodlili desiatok ruženca. Vytešení a hlavne spokojní sme sa vrátili okolo 12:15 na Poštárku.