• Turistická prechádzka Triedy Včielky

          • Deti materskej školy z triedy Včielky, sa v piatok dopoludnia vybrali s pani učiteľkami na prechádzku do Bardejovských Kúpeľoch. Trasa viedla okolo jazierka, kyslíkovej dráhy a potom späť do Kúpeľov.
            Počas prechádzky lesom deti pozorovali stopy zvierat v snehu, vyhotovené búdky pre vtáčiky a tiež sa započúvali do ich spevu, ktorý sa ozýval lesom. Po zvládnutej turistickej prechádzke ich čakala zaslúžená odmena v podobe koláčika v cukrárni

          • **********

          •  

             

             

            Do celého nasledujúceho roka,  Vám prejeme, veľa Božieho požehnania, pokoja a zdravia.

             

             

          • Vianočné trhy

          • V nedeľu, 10.12.2023, sa deti z Poštárky vybrali na Vinbarg do oratória, kde vystúpili na vianočných trhoch. Počasie bolo typicky vianočné, sniežik sa sypal a mrázik jemne sfarboval líčka. Deti sa tešili, že budú môcť svojím spevom potešiť návštevníkov akcie. Vystúpili s pásmom kolied, ktoré nacvičil pán učiteľ Jožko Peržeľ. Zožali úspech, potlesk a obdiv od všetkých prítomných. Ako odmenu za vystúpenie dostali palacinku a na zohriatie vianočný punč.
            Ďakujeme organizátorom za pozvanie a príležitosť vystúpiť na vianočných trhoch, za to, že naše deti mohli ukázať svoj talent a umenie. Pánovi učiteľovi Jožkovi patrí veľká vďaka za trpezlivosť a kreativitu pri nácviku pásma so žiakmi. Všetci si stihli ešte niečo pekné vyrobiť na tvorivých dielňach, ktoré na vianočných trhoch pripravili šikovné animátorky. Taktiež ďakujeme profesionálnemu fotografovi Martinovi Novákovi za fotky, ktoré nám spravili.
            Veríme, že ešte budú príležitosti, kde budú môcť naše deti ukázať svoj talent.

          • Besiedka- posedenie pri kávičke s rodičmi a deťmi

          • Vo štvrtok 22.12.2023 v triede 3. B vládla poobede vianočná nálada. Rodičia a žiaci si sadli spolu s triednou učiteľkou  Aničkou za stôl. V dobrej nálade si rodičia s p. učiteľkou vypili kávu a osladili si deň zákuskom spolu s deťmi, ktoré si tiež pomaškrtili. Predvianočná nálada sa odzrkadlila aj pri robení ikebán a spoločnej komunikácii, čo pre každého znamenajú Vianoce.  Po urobení ikebán p. učiteľ Peržel spríjemnil nám ešte v triede atmosféru keď zahral koledy ktoré sme  spoločne zaspievali Potom sme sa rozišli do svojich domácnosti v nádeji, že Ježiško sa narodí aj v našich srdiečkach.

             

            Informovala.: PaedDr. Anna Kolcunová

          • Vianočný kvíz v ŠKD

          •  

            Dňa 18.12.2023 sme v ŠKD súťažili vo Vianočnom kvíze. Žiaci sa týždeň predtým poctivo pripravovali a oboznamovali s otázkami a odpoveďami, týkajúcich sa narodenia Ježiška. Tí najšikovnejší si zasúťažili a vyhrali krásne ceny, no hlavne sa naučili podstatné zaujímavosti ohľadom Vianoc. Bolo to pekné predvianočné popoludnie. 

          • Vianočná besiedka

          • Aj tento rok ubehol veľmi rýchlo a my sa opäť tešíme na najkrajšie sviatky v roku –
            Vianoce. Aby bol aj tento adventný čas radostným a krásnym, žiaci a pedagógovia našej školy sa ho rozhodli spríjemniť vďaka vianočnej besiedke. Tradičné vianočné zvyky vo forme kolied , detských scénok, tancov, či básničiek a vinšov, nás všetkých opäť príjemne prekvapili a pobavili. Radostnú atmosféru programu ocenili účinkujúci žiaci, učitelia a rodičia. Ďakujeme všetkým , ktorí sa na nej podieľali a želáme šťastné a milostiplné prežitie Vianoc.

          • Čítanie pri adventnom venci

          • Počas celého adventu sme v ŠKD čítali adventné príbehy a modlili sa pri adventom venci. Táto aktivita je u detí veľmi obľúbená, preto sa tešíme opäť o rok na Advent.

          • Návšteva seniorov

          • V stredu 20.12.2023 doobeda navštívili vybrané deti pod vedením pána učiteľa Peržeľa seniorov v Domove dôchodcov v Bardejovských Kúpeľov. Deti zaspievali koledy, vianočné piesne a zarecitovali pásmo vinšov. Seniori sa na deti veľmi tešili a odmenili ich silným potleskom a sladkou odmenou. Ďakujeme pánu učiteľovi Peržeľovi, za pásmo, ktoré nacvičil s deťmi a trpezlivosť s nimi.

          • Vianočné oblátky

          • Na našej škole sa už stáva tradíciou pečenie vianočných oblátok. Zamestnanci sa spoločne stretávajú a v príjemnej atmosfére pečú tieto oblátky, ktoré potom ponúkame v našich kostoloch, či dobrodincom. Táto milá aktivita nás všetkých teší, že môžeme priniesť potešenie k vianočnému stolu.

            Prajeme všetkým Požehnané Vianoce.

          • ŠKD v bábkovom divadle

          • Dňa 7.12.2023 sa vybrané deti z ŠKD vybrali na výlet do Košíc do bábkového divadla. Deti sa na predstavenie veľmi tešili. Názov divadla bol Slniečko a snežní ľudkovia. Hlavnými hrdinami boli snehuliaci, ktorí postupom času zistili, že to, čoho sa oni boja -  slnka,  zvieratká v lese veľmi potrebujú. Až keď sa streli so zvieratkami si uvedomili, že vlastne o rok sa im príroda pomôže vrátiť naspäť. Preto sa rozhodnú rozdať časti svojho tela, aby pomohli svojím kamarátom, ktorí netrpezlivo čakali na slniečko, a na príchod jari. Napriek tomu, že si na začiatku hry želali, aby slnko nikdy nevyšlo,postupne zistili, aké dôležité sú slnečné lúče pre život iných. No a snehuliakom ostala nádej, že po jari, lete a jeseni tu opäť bude zima, a oni znova prežijú príjemné chvíle v zimnej krajine. 

            Po krásnom predstavení sme sa prešli po námesti, zašli do Dómu sv. Alžbety, poďakovali sa nebeskému Otcovi, za požehnaný deň a plní zážitkov sme sa vrátili domov

             

             

          • Vianočná besiedka MŠ

          • Zimné ročné obdobie je časom pokoja, radosti a v neposlednom rade časom Vianoc. S ich príchodom si pripomíname neopakovateľnú atmosféru najkrajších sviatkov v roku. Pri tejto príležitosti sa dňa 8.12 konalo vianočné vystúpenie detí MŠ, ktoré toto obdobie privítali svojim spevom a tancom. Po vystúpení sa spolu so svojími rodičmi zúčastnili tvorivých dielní, kde strávili príjemný a kreatívny spoločný čas.

          • Sv. Mikuláš

          • Dňa 6. decembra 2023, zavítal aj medzi nás a naše deti v materskej škole a žiakov na
            základnej škole, sv. Mikuláš, ktorý nás potešil svojou prítomnosťou, priniesol radosť a obdaril nás milými darčekami. Deti si pre sv. Mikuláša pripravili rôzne básničky a pesničky, ktorými si ho uctili a poďakovali za jeho dary.

          • Katarínska veselica

          • V piatok 23. 11. 2023 deň pred sviatkom sv. Kataríny sa deti z ŠKD spojili v jednej triede, kde sme si pripomenuli život sv. Kataríny. Úvodný tanec patril našej školskej „hymne“, pri ktorej sme si pripomenuli, že tvoríme jedno spoločenstvo, v nasledujúcom tanci „Šicke sme tu kamaraci“, zatancovali sme si rôzne ukazovačky a zasúťažili sme si. Na záver sme sa pomodlili a uzavreli cezročné obdobie. 

          • Svetový deň behu

          • Dňa 10.11.2023, pri príležitosti Svetového dňa behu sme si všetci z ŠKD v telocvični zasúťažili. Vychovávateľky pripravili prekážkový beh. Súťažilo sa medzi jednotlivými ročníkmi, 1A - 1B, 2A - 2B, 2C - 2 D, 3A - 3B. Niektorým sa darilo viac, iným menej, no cieľom bolo si zasúťažiť a vedieť aj prehrávať. Víťazi 1B, 2A, 3A, dostali medailu  a každý súťažiaci vynikajúce lízatko. Na záver sme sa poďakovali modlitbou za krásne prežité športové popoludnie.

             

          • Hasiči v MŠ

          • V mesiaci november sa naše deti v MŠ učia o dopravnej výchove, o ľuďoch, ktorí nás chránia a pomáhajú nám – ako sú policajti, hasiči a lekári. A práve hasiči s hasičským autom zavítali do areálu našej školy ,aby deťom priblížili, v čom spočíva ich práca. Deťom poukazovali hasičské oblečenie, predmety, hadice a iné príslušenstvo, ktoré sa nachádzajú v hasičskom aute. Porozprávali deťom, kedy chodia na zásahy k ľuďom, ako spolu komunikujú cez vysielačky, a tiež že musia byť vždy pripravení na zásah. Na konci zazneli sirény a deti sa s hasičmi rozlúčili.

          • Vystúpenie pre starých rodičov

          • Posledný októbrový deň v materskej škole patril starým rodičom. V tento deň si naše deti uctili svoje babky a dedkov krátkym vystúpením, v ktorom sa predviedli zmesov básní, piesní, scénok a tančeka.
            Nechýbal ani vlastnoručne vyrobený darček, v podobe pozdravu so sladkým prekvapením, ktorý venovali vnuci a vnučky svojim starým rodičom.

          • Ruženec v MŠ

          • Posledný októbrový týždeň sa naši škôlkari stretli v kostole na spoločnú modlitbu svätého ruženca. Včielky sa obliekli do zelených tričiek, modlili sa Afriku, Motýliky do červených tričiek, tí sa modlili za Južnú a Severnú Ameriku. V bielych tričkách boli deti z triedy Lienky, prosili za Európu, modré tričká mali deti z triedy Rybičky, modlili sa za Oceániu. Napokon deti v žltých tričkách z triedy Sovičiek sa modlili za Áziu. Modlitbu sme ukončili spoločným spevom detských kresťanských pesničiek.

          • Misijný koláč

          • Naša škola bl. Zefyrína na Poštárke v Bardejove prijala výzvu od organizácie Pápežské misijné diela na Slovensku a v mesiaci október zorganizovala aktivitu Misijný koláč. Do spolupráce sme prizvali mamičky detí, ktoré navštevujú školu. Ich pomoc spočívala v upečení koláča a jeho predaja v našich priestoroch. Mamičky tak svojou šikovnosťou a kreatívnosťou milo prekvapili, upiekli naozaj chutné a lákavé koláčiky. V triede mali žiaci pripravenú aktivitu o misiách, ktorú zorganizovala pani učiteľka Žaneta Reviľáková. Cez prestávky si potom mohli žiaci kúpiť misijný koláč a tak podporiť opustené deti v africkej krajine Kongo. Táto milá akcia nás pobádala k Ježišovej výzve: „Blaženejšie je dávať, ako prijímať.“ Chceme sa úprimne poďakovať mamičkám a to konkrétne: Lucii Sivákovej, Márii Šivákovej, Marianne Šivákovej, Ingride Petovej, Žanete Bilej, Lenke Mihalikovej a Eve Petovej za ich obetavosť a ochotu nezištne prispieť k misijnému dielu.

          • Plavecký výcvik

          • Žiaci 4. ročníka našej školy absolvovali základný plavecký výcvik . Výcvik sa konal od
            3.októbra do 6. októbra 2023 v Medúza Centre na Bardejovskej Zábave. Žiaci boli rozdelení do skupín, kde sa učili o dýchaní vo vode, splývaní a rôznych technikách plávania. Skupiny sa striedali a pracovali pod vedením inštruktoriek .Žiaci si zlepšovali svoje plavecké zručnosti a učili sa správnu techniku plaveckých štýlov (prsia, kraul) . Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť žiakov z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach vidieť. Boli sme na našich žiakov pyšní. Veľmi sa snažili, boli disciplinovaní, ale hlavne mnohí prekonali aj strach z vody, čo bolo hlavným cieľom výcviku. Na konci každý získal „mokré vysvedčenie“ a sladkú odmenu. 

          • Svätý ruženec v ŠKD

          • Počas celého mesiaca október sme sa v ŠKD spolu s deťmi modlili svätý ruženec.
            Od 16. – 20. októbra bol „misijný“ týždeň, lebo každý deň sme sa modlili za jeden kontinent a obliekali sa do danej farby pre určenú krajinu:

            Pondelok – zelená farba – za Afriku
            Utorok – červená farba – za Ameriku
            Streda – biela farba – za Európu
            Štvrtok – modrá farba – za Austráliu a Oceániu
            Piatok – žltá farba – za Áziu a Poštárku
            Ďakujeme aj všetkým učiteľom a zamestnancom školy, ktorí sa tiež zapojili do tejto farebnej misijnej aktivity.